Начало » Решения

Решения

Централна избирателна комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1360-ПВР/МИ
София, 27.10.2011

ОТНОСНО: жалба от Орлин Вилхелм Иванов – преупълномощен от Андрей Мирчев Иванов в качеството му на пълномощник на Бойко Методиев Борисов, председател и представляващ политическа партия „ГЕРБ” за осъщестевна предизборна агитация в изборния ден на 23.10.2011 г. от Сергей Дмитриевич Станишев

Постъпила е жалба с вх. № С-ІІІ-60 от 23.10.2011 г. на ЦИК от Орлин Вилхелм Иванов - преупълномощен от Андрей Мирчев Иванов в качеството му на пълномощник на Бойко Методиев Борисов, председател и представляващ ПП „ГЕРБ". Жалбоподателят сочи, че в излъчен видеорепортаж на 23.10.2011 г. по Канал 3 - електронна медия с национален обхват, около 14,00 ч. председателят на ПП „БСП" Сергей Дмитриевич Станишев в нарушение на чл. 133, ал. 5 от ИК е провел негативна предизборна агитация срещу ПП „ГЕРБ", изразяваща се в следните изречени от Станишев послания: „Управляващата партия потъпква гражданските права"; „Управляващата партия смазва авторитета на Народното събрание"; „Хората ги е страх да посещават предизборни мероприятия на опозицията поради физически натиск и заплаха с уволнение"; „Изборите със сигурност не са честни". Твърди се също, че Сергей Станишев е провел предизборна агитация в полза на БСП, изразяваща се в следните изречения: „Всички да подкрепят нашите кандидати"; „Политическа партия БСП ще подкрепи всички кандидати, които не са от ПП „ГЕРБ" и са техни опоненти".
Жалбоподателят сочи, че по Канал 3 е пуснат анонс, че в 14,30 ч. на 23.10.2011 г. ще бъде излъчена директно пресконференция на БСП, като изказва опасения, че на пресконференцията ще бъде проведена предизборна агитация от БСП в нарушение на чл. 133, ал. 5 от ИК.
На основание чл. 133, ал. 5 във връзка с чл. 149, ал. 1 - 4 от ИК жалбоподателят моли ЦИК да постановим решение за незабавно прекратяване на незаконната пресконференция на БСП.
Във връзка с постъпилия сигнал Централната избирателна комисия изиска с писмо изх. № 557/24.10.2011 г. от „Елит Медия България" ООД и от СЕМ запис на излъчените в програмата „Канал 3" предавания за времето от 13,00 до 15,30 ч. на 23.10.2011. На 24.10.2011 г. в ЦИК е постъпило писмо изх.№ 31-00-8 на СЕМ, към което е приложен запис на DVD с излъчения материал. В писмото от СЕМ в т. 5 се посочва, че „В програма „Канал 3" на „Елит Медиа България" на 23.10.2011 г. е включено изказване на лидера на БСП С.Станишев с призив за гласуване на кандидатите на лидираната от него партийна сила (поименно), което представлява предизборна агитация в деня на изборите в нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс".
В представения запис представляващият ПП „БСП" Сергей Дмитриевич Станишев пред множество журналисти и граждани, непосредствено пред изборните помещения прави следните изявления: "БСП не хвърля празни думи, а поема ангажименти"; „Кампанията на ГЕРБ върви от 2 години с лъжи, манипулации, промиване на мозъците и сплашване, огромно сплашване"; „Хората са заплашени с уволнение, ако не изберат кмет от ГЕРБ и няма да видят лев от държавата"; „Управляващите заплашват хората „Добро утро", както се казва в един клип"; „Управляващите потъпкват граждански права"; „Групировка, която се нарича партия, иска президентство на каишка"; „Очаквам всички да подкрепят нашите кандидати" и т.н.
Поради горното е предложен проект, в който подадената жалба е приета като сигнал за извършено нарушение по чл. 133, ал. 5 от ИК. По отношение на искането за преустановяване на излъчването на анонсирана пресконференция на БСП от 14,30 ч. в изборния ден не е взето отношение поради факта на произнасяне на ЦИК след излъчването на пресконференцията. В проекта се предлага да се установи, че изказванията на Сергей Дмитриевич Станишев в изборния ден на 23 октомври 2011 г. в репортаж по Канал 3 от 14,03 ч. представляват предизборна агитация, тъй като съдържат послания, които пряко могат да повлияят на волята на избирателите. На основание чл. 133, ал. 5 такава агитация е забранена в изборния ден. В този смисъл се прави предложение направените изказвания от Сергей Дмитриевич Станишев, ЕГН ...., да бъдат квалифицирани като нарушение на чл. 133, ал. 5 от Изборния кодекс, за което на основание чл. 26, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 133, ал. 5, чл. 300, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 300, ал. 1 да бъде възложено на председателя на ЦИК да състави акт за установяване на административно нарушение.
При проведеното гласуване в ЦИК не бе постигнато мнозинство две трети от присъстващите членове на Централната избирателна комисия.
Поради изложеното и на основание чл. 20, ал. 2, изр. 2 от Изборния кодекс поради липса на необходимото мнозинство по чл. 20, ал. 2, изр. 1 от ИК е налице ОТКАЗ за произнасяне по жалба от Орлин Вилхелм Иванов - преупълномощен от Андрей Мирчев Иванов в качеството му на пълномощник на Бойко Методиев Борисов, председател и представляващ политическа партия „ГЕРБ", за осъществена предизборна агитация в изборния ден на 23 октомври 2011 г. от Сергей Дмитриевич Станишев.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

* Публикувано на 27.10.2011 в 16:53 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол