Начало » Решения

Решения

Централна избирателна комисия


РЕШЕНИЕ
№ 547-ЕП
София, 25.05.2014

ОТНОСНО: сигнал от Волен Сидеров, председател на партия „Атака“ за нерегламентирана агитация в предизборния ден от „Български хелзинкски комитет“

Постъпил е сигнал с вх. № ЕП-10-126/24.05.2014 г. на ЦИК от Волен Сидеров, председател на партия „Атака". В сигнала се твърди, че в предизборния ден „Български хелзинкски комитет" (БХК) - независима неправителствена организация за защита правата на човека, публикува на официалния си сайт статия със заглавие „Реформаторският блок и Зелените дискутираха по въпросите ЛГБТИ гласоподавателите с неправителствени организации". Посочва, че в нея са споменати партии, коалиции и имената на водачите на съответните изборни листи в деня за размисъл. Конкретно са цитирани имената на Виктор Лилов - кандидат от листата на коалиция Реформаторски блок, и Генади Кондарев - от партия Зелените. Също така събитието, описано в публикацията, се е състояло на 17.05.2014 г., но е отразено в предизборния ден и по този начин представлява предизборна агитация за политическите сили, цитирани в нея, по смисъла на чл. 133, ал. 6 от ИК. Към сигнала е приложено копие от публикацията. Прави се искане ЦИК да предприеме законови действия за предотвратяване и санкциониране на БХК за нарушения, извършени съвместно с кандидати за членове на Европейския парламент от Република България.
Централната избирателна комисия намира, че е подадена жалба наименувана сигнал от лице, имащо правен интерес, и същата е допустима, а разгледана по същество - е неоснователна.
Неправилно жалбоподателят се позовава на чл. 133, ал. 6 от ИК (отм.), забраняващ предизборна агитация 24 часа преди изборния ден, но тъй като същата разпоредба се съдържа в чл. 182, ал. 4 от настоящия Изборния кодекс, лицата следва да се въздържат от нарушаването й. По направените оплаквания в жалбата ЦИК извърши проверка в интернет сайта на БХК, където установи, че на 24.05.2014 г. е публикувана статия със заглавие „Реформаторският блок и Зелените дискутираха по въпросите ЛГБТИ гласоподавателите с неправителствени организации". Абревиатурата ЛГБТИ е международно утвърдена абревиатура, означаваща лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора. По същество статията отразява дискусия, организирана от фондация „Ресурсен център „Билитис" и „Български хелзинкски комитет", състояла се на 17 май 2014 г. в София, по случай 17 май - Международния ден срещу хомофобията и трансфобията. На дискусията са били поканени 7 от партиите, регистрирали се за евроизборите - ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Реформаторски блок, АБВ, Зелените и Синьо единство, като свои представители изпратили Реформаторският блок и Зелените, съответно Виктор Лилов - седми в листата, и Генади Кондарев, който не е част от листата на Зелените. Дискутирани са въпроси по теми, свързани с ЛГБТИ общността, без да се осъществява предизборна агитация в полза на някой от участниците в изборния процес. Статията има информационен характер, отразяваща дискусия по специфични за участниците теми. Предвид това не се касае за публикация, чрез която се осъществява предизборна агитация от БХК съвместно с кандидати за членове на Европейския парламент, в предизборния ден. Самото споменаване на имената на партии, коалиции и кандидати не представлява предизборна агитация по смисъла на §1, т. 17 от ДР на Изборния кодекс.
Предвид гореизложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26, във връзка с чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Волен Сидеров, председател на партия „Атака", за осъществена нерегламентирана агитация в предизборния ден от „Български хелзинкски комитет" съвместно с кандидати за членове на Европейския парламент от Република България.
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

* Публикувано на 25.05.2014 в 15:14 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол