Начало » Решения

Решения

Централна избирателна комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1260-НС
София, 04.10.2014

ОТНОСНО: жалба срещу Решение № 68 от 29 септември 2014 г.

Постъпила е жалба в № НС-15-284/03.10.2014 г. от Митко Стайков Стайков, кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ" в 28. МИР - Търговище, с което на жалбоподателя е указано да спазва разпоредбата на чл. 181, ал. 2 от ИК, като при нарушаване на това изискване се ангажира административно-наказателната отговорност на нарушителите. Прави се оплакване, че решението е поставено при липса на доказателства. Иска се отмяната на решението.

Жалбата е допустима като подадена от правоимащо лице и в срок - на 01.09.2014 г.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Атакуваното решение е постановено по жалба на представляващия ПП „ДПС", в която се твърди, че г-н Стайков е говорил на английски език на митинг в с. Врани кон, което му станало известно от показанията на три лица, чиито имена не се сочат. Сочат се публикации в два сайта като потвърждение.

При разглеждане на жалбата РИК не е събрала доказателства. Липсват каквито и да са мотиви за решението на РИК. Не е установено по несъмнен начин, че Митко Стайков Стайков е водил агитация на английски език пред девет жители на с. Врани кон. За числеността на митинга има информация на двата цитирани сайта. Там не се сочи агитацията да е провеждана на друг освен български език.

Предвид изложеното атакуваното решение като немотивирано и необосновано следва да бъде отменено.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 181, ал. 2 от ИК, Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ решение № 68/29.09.2014 г. на РИК - Търговище.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова

* Публикувано на 05.10.2014 в 00:56 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол