Начало » Решения

Решения

Централна избирателна комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1409-ПВР/МИ
София, 28.10.2011

ОТНОСНО: жалба от Карлос Арналдо Контрера – пълномощник на ПП „ВМРО – Българско национално движение”

Постъпила е жалба вх. № 2093 от 22.10.2011 г. на ЦИК от Карлос Арналдо Контрера - пълномощник на ПП „ВМРО - Българско национално движение", в която се твърди, че на 21 октомври 2011 г. след 20,00 ч. при излъчване на заключителните обръщения на кандидатите за президент и вицепрезидент Българска национална телевизия е променила поредността на излъчване на заключителните обръщения, с което е нарушила Решение № 869-ПВР/МИ от 20 септември 2011 г. на ЦИК и не е излъчила клипа за заключителното обръщение на кандидата за президент Красимир Каракачанов и кандидата за вицепрезидент Даниела Симидчиева, регистрирани от ПП „ВМРО - Българско национално движение" на първо място съгласно изтегления жребий.

С писмо изх. № 551 от 22.10.2011 г. Централната избирателна комисия поиска да й бъде изпратен запис от блога на БНТ, в който са излъчени заключителните обръщения на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и обяснения кое е наложило пренареждане на излъчените клипове.

Жалбата е допустима, поради това че е подадена в срок. Разгледана по същество е неоснователна.

С вх. № 2381 от 27.10.2011 г. на ЦИК Българската национална телевизия е изпратила запис от блога със заключителните обръщения на кандидатите в изборите за президент и вицепрезидент, излъчен на 21 октомври 2011 г., от който е видно, че има разместване в поредността на излъчване и заключителното обръщение на кандидата за президент Красимир Каракачанов и кандидата за вицепрезидент Даниела Симидчиева не е излъчено на първо място съгласно изтегления от ЦИК жребий.

Генералният директор на Българска национална телевизия признава, че не е спазена поредността на излъчване на заключителните клипове на 21 октомври 2011 г. по БНТ, но причината за това е, че жалбоподателят, както и други политически партии са подали своите заключителни обръщения извън срока, определен в споразумението, подписано на 20.09.2011 г. между генералния директор на БНТ и упълномощените представители на политическите сили. Независимо от късното представяне на заключителното обръщение на ПП „ВМРО - Българско национално движение" то е било излъчено в определения срок от БНТ, макар и не в необходимата поредност.

Предвид изложеното и на основание чл. 26, ал. 1, т. 8 във връзка с чл. 142, ал. 2 и 4 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба вх. № 2093 от 22.10.2011 г. на ЦИК на Карлос Арналдо Контрера - пълномощник на ПП „ВМРО - Българско национално движение", срещу действия на Българска национална телевизия като неоснователна.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова

* Публикувано на 28.10.2011 в 22:44 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол