Начало » Решения

Решения

Централна избирателна комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2421-НС
София, 12.04.2013

ОТНОСНО: сигнал от Волен Сидеров – председател и представляващ ПП „Атака“ за предизборна агитация на ПП „ГЕРБ“ в нарушение на чл. 128 от ИК

Постъпил е сигнал с вх. № 619-НС/09.04.2013 г. от ПП „Атака" представлявана от Волен Сидеров в качеството си на председател на партията за предизборна агитация на ПП „ГЕРБ" в нарушение на чл. 128 от ИК.
В сигнала се твърди, че на 7 април 2013 г. в зала „Арена Армеец", гр. София, е излъчен предизборен клип на ПП „ГЕРБ" и са анонсирани агитационни послания. Подалият сигнала председател на ПП „Атака" настоява ЦИК да предприеме необходимите действия и да санкционира ПП „ГЕРБ" за нарушение на Изборния кодекс.
Към сигнала не са приложени документи, аудио-визуални или други доказателства в подкрепа на подадения сигнал.
Централната избирателна комисия на основание чл. 26, ал. 1, т. 1 с протоколно решение от 10 април 2013 г. е изискала от Съвета за електронни медии информация на електронен носител относно отразяването в електронните медии на събитие на ПП „ГЕРБ", проведено на 7 април 2013 г. в зала „Арена Армеец"
С вх. № 777-НС/11.04.2013 г. на ЦИК е постъпило от Съвета за електронни медии придружително писмо с DVD със запис на следните телевизионни програми: БНТ 1, БНР - Хоризонт, БТВ, Нова телевизия, ТВ 7, БОА, Канал 3, ТВ Европа и СКАТ.
Централната избирателна комисия след като извърши проверка по предоставения й сигнал, установи следното: на 7 април 2013 г. в зала „Арена Армеец" е проведена национална конференция на ПП „ГЕРБ". На това събитие ръководството на политическата партия е извършило отчет на партията за изтеклия мандат - 2009-2013 г.; представило е пред участниците в конференцията предизборната си платформа и водачите на 31 листи във всеки многомандатен изборен район. Обсъдени са критериите за подбор на водачите и кандидатите за участие в листите на партията, икономическото развитие на страната и отделните региони, представен е девизът на предизборната кампанията в изборите за народни представители на 12 май 2013 г. От събраните от ЦИК данни не може по категоричен начин да се установи дали на проведената национална конференция на ПП „ГЕРБ" е анонсиран предизборният клип на партията, както и агитационни послания, които ще се използват в предстоящата предизборна кампания, каквито твърдения има в подадения сигнал.
От представения електронен носител с информация за отразяване на събитието, организирано от ПП „ГЕРБ" на 7 април 2013 г. в зала „Арена Армеец" се установява, че телевизии и радиа с национален обхват са счели, че провеждането на това събитие е новина и са го отразили в своите ежедневни хроники и предавания. Подробни репортажи и преки включвания от конференцията на ПП „ГЕРБ" са извършили на 7 април 2013 г. БНТ, БТВ, ТВ Европа, Канал 3 и др. телевизии с национален обхват.
Масираният начин на отразяване на събитието в електронните медии и множеството преки включвания от зала „Арена Армеец" създава впечатление за предизборна агитация. Прави впечатление, че предаването на БНТ „Неделя х 3" обръща много сериозно внимание върху конференцията, като повече от една трета от времето му е отделено на пряко предаване или коментари на конференцията и посланията на ПП „ГЕРБ", изразени на събитието. Отразяването на събитието във вечерните новини на 7 април 2013 г. и сутрешните новинарски емисии на 8 април 2013 г. от посочените електронни медии с национален обхват допринася за впечатлението, че ПП „ГЕРБ" извършва предизборна агитация.
Това впечатление се дължи на начина на отразяване на националната конференция на ПП „ГЕРБ" в електронните медии с национален и регионален обхват. От подадения сигнал и от събраните данни Централната избирателна комисия не може да установи по обективен начин, че ПП „ГЕРБ" е извършила предизборна агитация. Напротив, събраните данни показват, че впечатлението за извършена предизборна агитация се е формирало неправилно поради големия брой и продължителност на излъчване на събитието в ефира на националните телевизии и радио, за което поведение на политическия субект ПП „ГЕРБ" не може да му се вмени вина и да му се търси административнонаказателна отговорност по смисъла на Глава ХV от Изборния кодекс.
Предвид горното и на основание чл. 26, ал. 1 във връзка чл. 128, и чл. 133 и следващите от Раздел ІІІ (предизборна агитация) от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ сигнала на Волен Сидеров, председател и представляващ ПП „Атака" за предизборна агитация на ПП „ГЕРБ" в нарушение на чл. 128 от ИК.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в срок 24 часа от съобщаването му.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

* Публикувано на 12.04.2013 в 20:13 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол