Начало » Решения

Решения

Централна избирателна комисия


РЕШЕНИЕ
№ 385-ЕП
София, 15.05.2014

ОТНОСНО: жалба на Асен Генов и Сирма Мишева срещу решение № 312-ЕП от 08.05.2014 г. на ЦИК и постановено решение № 6519 от 15.05.2014 г. на ВАС

По жалба на Асен Генов и Сирма Мишева срещу Решение № ЕП-312 от 08.05.2014 г. на ЦИК е постановено решение № 6519 от 15.05.2014 г. на ВАС по адм.д. № 6256/2014 г. по описа на Четвърто отделение на ВАС, с което е отменено обжалваното решение на ЦИК. Преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК при съобразяване на задължителните указания, дадени в мотивите на съдебното решение.

Върховният административен съд приема, че дори в рекламните материали да не е налице призив за подкрепа и неподкрепа на ПП „Атака", в случая става въпрос за забрана за недопускане в търговска реклама да се правят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет. В тази връзка и с оглед съдържанието на представените в преписката писмени доказателства и други материали - диск и книжка, Централната избирателна комисия приема, че изображението на стилизирания образ на профила на Волен Сидеров върху рекламните пана, чрез които се рекламира телевизия „Алфа", както и съдържащия се върху рекламата надпис АТАКА, представляват внушение по смисъла на чл. 191 от ИК в полза на ПП „Атака".

Съгласно чл. 186, ал. 2 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия е органът, който трябва да постанови премахване на агитационните материали, поставени в нарушение на кодекса, тъй като разпространението му е в повече от един изборен район.

Предвид горното и в изпълнение на задължителните указания на Върховния административен съд и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1, чл. 186, ал. 2 и чл. 191 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за недопускане в търговска реклама да се правят политически внушения от ПП „Атака" чрез рекламата на телевизия „Алфа".

ПОСТАНОВЯВА премахване на рекламите (билбордове, стени на сгради и др.) на телевизия „Алфа", съдържащи стилизирания образ на Волен Сидеров, надпис АТАКА и номер 20, независимо дали съдържат и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Решението да се изпрати на областните управители за изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова

* Публикувано на 16.05.2014 в 01:32 часа

Свързани решения:

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол